Návrat na
Archív exkurzií v šk. roku 2012/2013
Exkurzia v Tokajskej oblasti – SVOŠ Viničky
Vinné pivnice na Tokaji sú tajomné a plné tekutých pokladov. V minulosti slúžili ako úkryty pred ničivými nájazdmi tureckých vojsk. Dnes plnia oveľa lákavejšiu funkciu. V ručne vykopaných pivniciach sa uskladňuje mladé tokajské víno, aby sa v malých 136 – litrových „gónskych „ súdkoch po rokoch zrenia zaguľatilo na sladučký 3 – 6 putňový tokaj. Bez zrenia v tokajskej pivnici nie je tokaj tokajom. Pivnica s celoročne stálou teplotou 12º C je vykopaná v sopečnej vyvrenine – tufe. Tokajské víno je čisto prírodný produkt. Obsah cukru do vína dodáva slnko a farbu dlhodobé zrenie v malých súdkoch. Už za vlády Márie Terézie sa toto víno predávalo ako „Uviversalis vera medicina“ – antidepresívum a životabudič . Najvzácnejšie tokajské fľaše sú pokryté vzácnou pivničnou plesňou Cladosporium cellare. Táto pleseň vytvára v pivniciach jedinečnú klímu a pre tokaj je neodmysliteľná. Zaujímavosťou je, že tokajské víno vo vľašiach sa v archívných tokajských pivniciach uskladňuje v stoji, nie naležato. Dôvodom je oxidatívna cesta výroby takýchto vín vrátene zrenia.
Vzhľadom na tieto špecifické fakty, som na škole zorganizovala exkurziu do Tokajskej oblasti, ktorá sa konala 30.10.2012 a zúčastnili sa jej žiaci I. NS, II.NS, III.AB, II.M a II.CM. Cieľom exkurzie bolo spoznať vinohradnícku oblasť na základe biologických, ekonomických požiadaviek. Exkurzia V Tokajskej oblasti prispela k rozšíreniu a upevňovaniu vedomosti v oblasti pestovania viniča, výroby vína, úpravy a ošetrovania vinných pivníc, ale aj správneho podávania vína. Exkurzia bola spojená s ochutnávkou tokajského vína t. j. žiaci mali možnosť dospieť k posúdeniu farby, vône a chute vína na základe vlastnej skúsenosti. V priebehu celej exkurzie nás sprevádzal pivničný majster pán Bodnár.
Vedomosti a zručnosti na danú tému sú zahrnuté aj pri sumatívnom hodnotení žiakov.
MOV: Bc Janka Laciňáková